Een sterk volk!

4 september 2017. Laat ik zeggen, gemengd nieuws van het front.

Drie dagen geleden meldde de televisie, dat Libanon (Hezbollah) ruim 300 gevangen terroristen in bussen heeft afgevoerd tot bij de Iraakse grens, of erover heen. Lijkt een deal met ISIS te zijn. Daar zit niemand in Irak op te wachten, behalve ISIS natuurlijk. Welk belang heeft Hezbollah, heeft Libanon? Ze zitten stikvol vluchtelingen en kunnen dat nauwelijks aan!

Al dagen komt Houbidzja langs, de laatste stad in handen van ISIS, op 60 km. van Kirkuk, waar de gevechten tegen ISIS gaande zijn. Zijn die losgelaten lui op weg naar die stad? Dat is te hopen, de vrees is dat ze zich in de woestijn verspreiden…

Uit Nederlandse bron vernam ik dat onze eigen criminelen die ergens in Brabant massaal extacy produceren, dat aan ISIS verkopen. Hier wordt bevestigd dat de ISIS-mannen er als vechtmachines uitzien, zwaar gedrogeerd. Als zombies gaan storten ze zich op wat vernietigd moet worden en gaan door zonder pijn waar te nemen, gewoon tot verpulveren toe, ook zijzelf.

Gisteren liet de televisie zien hoe voetbalmanschappen in Mosul een groot toernooi verzorgden! Ook de universiteit gaat weer starten deze maand, tussen alle puinhopen in. Rond het voetbal was feest, was gemeenschap. Ik zei: “een sterk volk!”

Ook toonde te tv beelden van Ramadi, sinds enkele weken van ISIS bevrijd. Een groot speelpark is er weer opgezet/hersteld, honderden families vierden de bevrijding. Vreugde overal. Bisschop Mirkis bevestigt: “Ja, een sterk volk!”

Zo meteen ga ik Franse en Engelse ondertiteling maken voor bisschop Mirkis bij een film die enkele maanden geleden een door een christen werd gemaakt, die terugging naar zijn huis in Mosul. Zeer bewogen, toen hij zijn huis intact zag, zelfs zijn auto was door zijn buurman al die tijd goed bewaakt. Een weerzien van vrienden, met veel omhelzen, tranen, vreugde.