Pablo Escobar “in” Irak

De verrassingen zijn veelsoortig. Bij de middagmaaltijd staat de Arabische televisie aan, en Colombia met het paus-bezoek komt langs. En Pablo Escobar. Aartsbisschop Mirkis begint er lachend over: een drugsbaron, en zijn zoon schreef een boek over zijn vader.

Na snelle krotten verschijnen op de heuvels van Bogota dir soort “buurten”. Men schat rond Bogota zes miljoen ontheemden

Mirkis doet lacherig, en ik kan wat saillante details geven. Het was niet zomaar een drugsbaron, het was een groot Kartel, tegen de stad Kali, beiden schoten met kanonnen op elkaar. Maar Pablo Escobar was vooral héél katholiek, en veel Colombiaans volk ziet hem als een heilige. De Nederlandse televisie wist er ook raad mee, een serie over deze man waarin hij zeer geromantiseerd werd.

De “Mariagrot van Escobar” te Medellin

Oké, eerst dat volk.

 

 

Colombia kent zeer veel arm volk, in heel Latijns Amerika is de kloof rijk-arm niet zo scherp als in Colombia. 35 % van de bevolking leeft als intern verdreven personen, doorgaans in krottenwijken of iets wat net een beetje beter begint te worden. De regering deporteerde ruim 10 jaar geleden een heel dal van Afrobevolking, om ruimte te maken voor een Canadese goudmaatschappij; de winsten worden in Amsterdam gestald, in een fake firma. Pablo Escobar bouwde van zijn winsten een grote wijk redelijk nette huizen voor de armen, in Medellín. Ze zien hem als een heilige en vereren hem ook zo. Hij bouwde een grote kerk, hij bouwde een Mariakapel langs de snelweg die Medellin invoert. Bij die kapel zitten altijd mensen te bidden, en worden dankbriefjes en plaquettes opgehangen. Er komen ook huurmoordenaars bidden om succes, en een dankbrief ophangen als het lukte. (google eens de vijftig gewelddadigste steden in de wereld!)

In die steenwoestijnen schilderen ze tuinen in hun kleine zaaltjes van ontmoeting.

We concludeerden samen, dat als katholieken een kleine minderheid zijn in een land, ze de beste kans hebben om werkelijk goede katholieken te zijn, die nog iets van doen hebben met die Jezus, u weet wel, die man die 2000 jaar geleden werd vermoord door lokale machtigen omdat hij die lokale machtigen de waarheid zei.

En dat de paus niet voor de “Bühne” sprak en zich niet inmengde in die slangenkuil rond dat “vredesproces”, het lijkt me wijs. Maar dat hoort bij een andere website.YHS