Ook Nederland moet helpen opbouwen

21 augustus 2017. In Westelijk Irak zijn heel wat mouwen opgestroopt. Caracosh is vrij van ISIS, maar die hebben zoveel mogelijk huizen onbewoonbaar gemaakt voor ze hun hielen lichtten.

De hete lucht zindert er van de herstelwerkzaamheden. Ongeveer 1300 families zijn terug. Eerst alle viuil het huis uit schoffelen, en wat er aan meubels over was, gebroken en goor. Doorgaans op keurige heuvels vuil in de straat gedrapeerd. Maar de meeste huizen staan nog leeg: vuil,
nee goor, uitgebrand of ingestort.

Mosul is veel erger, daar zijn het echt ruïnes van bombardementen. Maar de universiteit is gestart.

Er moet een soort Marshall-hulp komen voor dit gebied. De mensen zijn uitgeput na de ene golf van geweld na de andere, telkens erger. Er moet nu toekomstperspectief zijn, anders gaan ze of massaal richting Europa, of men gaat toch de frustratie op elkaar uitleven…

Nederland heeft een plicht. Balkenende steunde politiek de inval van Bush in 2003. Bush heeft toen werkelijk het hele land laten ontregelen, van vuilnisman tot douanebeambte, alle overheidspersoneel naar huis gestuurd, ook politie incluis, ja. En de groepen tegen elkaar opgezet.

In die chaos, en door de vele frustraties, kon ISIS opbloeien. En, mogen we ook wel weten, financieel gesteund door Turkije, Syrië, Qatar, Saoudi-Arabië…

ISIS zou niet zijn ontstaan, niet op deze wijze, als westerse wereld niet zo intens had gewerkt om dit land op de knieën te krijgen. „Wij”, westerse wereld, onze politici althans, hebben Irak onderontwikkeld. Het was een zeer modern land, het land dat de ziekenhuizen had voor de hele regio. Allen kwamen naar Irak voor belangrijke medische zaken. Dat is nu nog steeds andersom. Irakezen hebben buitenland nodig voor moeilijke medische zaken.

Een land dat zo onderontwikkeld werd, dat heeft tijd nodig om zich werkelijk weer op te richten. Daar maken ze nu in Caracosh een begin mee. In Mosul ook: de universiteit gaat alweer starten.

Een kleine geheugensteun voor ons in Europa:

1980-1988 oorlog Iran-Irak. Irak wordt door westerse landen bewapend om te winnen.

1991  boycot tegen Irak, opdat Irak zijn troepen uit Koeweit terug trekt.

1991 Irak trekt troepen terug, de boycot blijft. De terugtrekkende troepen worden bestookt met verarmd uranium. Rond Basra worden de jaren erna ernstig mismaakte kinderen geboren. En in zuid Irak vervijfvoudigd kinderleukemie.

1991-2003 VN boycot tegen Irak. Niets mag het land in: geen materiaal om watersysteem en elektra-systeem te herstellend at bij de bombardementen werd vernield. Geen medicijnen tegen leukemie. 1 miljoen mensen sterven door de boycot, de helft kinderen onder 5 jaar.

2003 Bush valt het land binnen, en ontmanteld het hele staatsbestel.

2003- 2014  vele aanslagen door allerlei kleine groepjes van ontevreden mensen.

2014 ISIS overvalt Mosul en de NIniveh vallei.

In 1911 werd er olie in de woestijn ontdekt. Sindsdien tonen met name Engeland en Frankrijk grote belangstelling. 1917 weten ze het hele gebied af te pakken van het Ottomaanse Rijk, en onder elkaar te verdelen in mandaatgebieden. De grenzen worden dwars door de woestijn getrokken, zonder enige rekening te houden met wie waar woont. De Koerden betalen de hoogste prijs, hun gebied gaat naar vier verschillende mandaatgebieden.

De Eerste Wereldoorlog werd ook aan deze zijde gevoerd. Dat weten weinig Europeanen. En in dit gebied lag de winst voor Engeland en Frankrijk.