Jacques Mourad over Turkije en Erdogan

17.01.17 in Deir Maria Aladhra te Sulaymaniyah

(Jacques Mourad was in handen van ISIS. Zijn medebroeder Paolo Dall’Oglio is al bijna 4 jaar in handen van ISIS.)

Over Gülen lijkt hij weinig te weten. Hij is helder over Erdogan. „ISIS heeft het me verteld. Ze krijgen veel hulp van Erdogan. Geld, wapens. En trouwens, iedereen weet dit, al die landen rond Syrië. Waarom helpt hij ISIS? De Koerden zijn de enigen die stevig vechten tegen ISIS, en de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Dat is het ene. Daarom ook ging Erdogan weer tegen de Koerden ook in eigen land vechten toen de Koerdische inzet tegen ISIS relevant werd.

Maar er is meer. Julie moeten goed weten dat de moslims in Turkije, in Syrië, in Libanon vroom zijn, traditioneel. Maar ze zijn niet fanatiek. Ze zijn meestal zachtmoedig. Erdogan wil geen traditionele islam, al zegt hij dat. Erdogan ijvert voor een fanatieke islam. Dat is zijn inzet.

En nogmaals, de ISIS-mensen hebben het me verteld, dat ze hulp krijgen van Erdogan. Erdogan denkt slim te zijn, hij buit de geografische positie van Turkije optimaal uit om zijn macht te vergroten. Hij speelt een gevaarlijk spel.

Maar ik denk dat hij het op den duur niet zal halen, want de moslims in deze regio houden niet van fanatisme. Als de Turken eenmaal doorkrijgen wie Erdogan is, zal hij aanhang verliezen. In Turkije kan het overigens nog heel zwaar worden, want Erdogan is alle wetten zo aan het veranderen dat zijn macht bijna onaantastbaar gaat worden.”