Zorgen in Irak vanwege Erdogan

16.08.10 Vanavond was er ruimte om bisschop Yousif Mirkis eens te vragen naar Turkije.

Zijn reactie: „Ik was zeer verbaasd over Erdogan. Hij keerde zich twee maanden geleden ineens af van de VS, en keerde zich naar Rusland toe, Poetin. Bood zijn excuses aan en zo. Hij rekent nu op Poetin. Europe geeft hem niet wat hij wil, kan dat niet. Dus Europa heeft voor hem geen waarde meer. Rusland is dan belangrijk als bondgenoot.

En wij hier zijn er allemaal van overtuigd, dat hijzelf de coup bedacht heeft, om dan met de militairen te kunnen afrekenen. Om te begrijpen wat er nu gebeurt moet je de geschiedenis kennen. In 1923 werd Turkije gesticht, en toen werd bepaald dat er nooit een islamitische partij zou mogen zijn. IN 1961 was er een Eerste Minister die hardop vroeg: Maar als we democratisch zijn, waarom mag er dan geen islamitische partij zijn? De militairen, die zich de goden van de lekenstaat waanden, namen hem gevangen en  vermoordden hem.

Erdogan is slim, en kent zijn geschiedenis en zijn land. Hij weet wat er toen gebeurde. Hij heeft gedacht: een coup organiseren, dan de militairen gevangen nemen en dan heb ik de macht om te doen wat ik wil doen.

Over Gülen weet Mirkis, dat het een Isamist is, een zeer beroemde, met een grote eigen school, in veel landen zijn er scholen waar naar zijn filosofie les wordt gegeven. Er gaat veel geld om in die beweging door de grote aanhang. Ook in Kirkuk is er een Gülenschool, van de Turkmenen.

Aboena Kais liep erbij, en vervolgde een gesprek met mij alleen. Hij was verbaasd over de absolute splitsing in Nederland waarover ik vertelde. Hier in Kirkuk zijn veel Turkmenen, en van verschillende richtingen, maar dat levert geen spanningen op. Hij was erg verbaasd te horen dat in Nederland, zo ver weg van Turkije toch, en wat voor invloed heeft Turkije nou helemaal in Nederland? dat deze gebeurtenis de gemeenschap daar zo kan verdelen.

Over Erdogan zegt hij: „Die is heel gevaarlijk. Hij kan de situatie in deze regio nog veel moeilijker laten worden. En we horen steeds weer, dat de meerderheid van de ISIS-mensen uit Turkije komen. „

Als ik meld dat pater Jacques van ISIS zelf wist dat Erdogan hen financiert, was hij verrast. dat had hij nog niet gehoord.

Zaterdagavond. Mirkis begint over Turkije, de twee manne die het belangrijkste zijn: Erdogan en Gülen. „Dat waren hechte vrienden. Wat is daar gebeurd?”
Als ik aangeef dat de Gülen-beweging zich begon te distancieren toen Erdogan te veel naar macht greep en niet dialogeerde, wimpelde hij af: „Dat is allemaal de oppervlakte. EEn breuk met zulke gevolgen ga je natuurlijk legitimeren. Nee, mijn vraag is wat er in de diepte van die vriendschap gebeurt is, dat het zo uit de hand moest lopen. Dat is voorlopig een goed bewaard geheim. Er moet iets heel ernstigs tussen hen zijn voorgevallen, dat aan die breuk tussen vrienden een heel land nu wordt opgeofferd. Erdogan is het land compleet aan het verdelen.”

Mirkis bevestigt nog eens, dat Gülen zo’n 3000 scholen in de wereld heeft. „Hij moet dus ook rijk zijn.” Hier in Kirkuk hebben we ook scholen van hem meen ik. Hij wil dialoog in de islam. Hij is een beroemd islamist. Hij behoort tot de mensen die over de islam willen nadenken. Dat is hard nodig.”Zorgen in Irak om Erdog