Emmaus Jongerenkamp in Sulaymaniyah

Van 22-26 augustus waren we met ruim 100 personen bijeen in de grote zaal en bijruimtes van de Mar Yousif in Sulaymaniyah. 8 ‘Ouderen” als leiding, ruim 90 jongvolwassenen. Deze groep kwam deels uit Sulaymaniyha, grotendeels uit Kirkuk, en er waren enkele jongvolwassenen uit Bagdad en Basra. De Chaldeeuws katholieke kerk.

Dit Emmaus Jongeren Kamp was er voor de 14de maal. Ieder jaar, behalve in 2014, is er zo’n kamp. 2014 was het jaar dat ISIS ineens Mosul innam en de Ninivehvlakte platliep. Er was een mooie afwisseling van zeer serieuze samenkomsten en heel speelde elementen. Iets speels: een avondpicknick in een immens groot openbaar park, prachtig aangelegd, waar we een eigen speelweide vonden voor allerlei spellen; daarna picknicken.

Een serieus moment: Pater Philip, o.p., besprak op weergaloos mooie wijze hoe je moet omgaan met realiteiten. Even dus Smartphones opzij. “Wat je niet kunt veranderen, moet je aannemen, het is jouw geschiedenis, daar moet je mee werken en proberen dat als christen te doen. Als er iets te vergeven valt, dat pogende doen.
Als jij iets fout deed, dat dan ook goed weten. We zijn niet christen om van god te verlangen dat Hij al
onze wensen vervult. we zijn christen, om te zorgen dat de kwade momenten niet ons leven bepalen; om een antwoord op het leven te vinden dat tot meer vreugde, meer hoop, meer
toekomst van vrede leidt.” Pater Philips heeft recht van spreken, zijn broer behoorde tot de slachtoffers van de eerste aanslag op de VN in 2003, de tweede aanslag na de “intocht” van Bush zijn leger. Die broer liet een gezin met jonge kinderen achter. Maar meer dan zijn woorden raakte zijn communicatievermogen: in elk gebaar, in elk woord  wist hij diep in de ziel resonance op te roepen, het verlangen om de volgende woorden te horen. Een geweldige communicatie!

Ook goed: de tweede dag was er een hele middag programma in de kapel. Dat was te veel van het goede. Hetgeen goed werd begrepen, en de dag erop werd het p
rogramma dan ook omgegooid, om meer vrije momenten en meer speelsheid te hebben.

Zes dagen, om veel nieuwe vrienden te maken. – YHS